На снимката протестът, проведен миналия августПротест срещу живота в плен на

...
На снимката протестът, проведен миналия августПротест срещу живота в плен на
Коментари Харесай

Организират протест във Варна срещу живота на делфините в плен

На фотографията митингът, извършен миналия август

Протест против живота в плен на делфините организира екипа на " Последната клетка " от 12:00 до 15:30 часа пред делфинариум Феста във Варна.

Ето позицията на протестиращите, изпратена до варненските медии: 

" След гибелта на бебето-делфинче във варненския делфинариум предишния август, организацията за защита на животните Последната Клетка и немската организация за отбрана на китове ProWal, започнахме взаимно следствие на активността на делфинариума. Открихме данни за над 20 делфина, умрели или “изчезнали ” в делфинариум Феста от отварянето му до през днешния ден - това са случаи, които са документирани в пресата. Колко още има за които не знаем, можем единствено да гадаем.

Приблизително всяка година в делфинариума се ражда и умира бебе делфин. Смъртността при делфините в плен в първата година след раждането им е изключително
висока, и заради това междинната дълготрайност на живота на делфините-затворници е сред 3 и 4 пъти по-кратка от естествената.
Делфините са изключително интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота в плен.
Единственият метод да бъдат принудени да извършват безсмислени за тях придвижвания е посредством апетит, затова се хранят единствено по време на представления и тренировки. Гладът, шумните представления, инвазивните атракции като “плуване с делфин ”, изкуствената среда, тясното пространство и множеството смъртни случаи трансформират живота в басейна в каторжнически пъкъл. Делфините във Варна демонстрират признаци на дистрес, типични за животни, държани в плен. Там басейнът е с извънредно дребните размери от 12х15 м повърхност и 6 м дълбочина. В него живеят 5 делфина, пада им се по 36 кв.м повърхностна повърхност на животно. Доживот.
Жестокият бизнес с делфините-затворници е изключително нездравословен за най-младата аудитория на
делфинариума, тъй като възпитава у децата надълбоко нечовечната визия, че е задоволително да се затварят диви животни в плен, и че заниманието от издевателските представления е весело занимание.

Законът 
Делфините са единствените диви животни, които са отвън отбраната на закона, забраняващ потреблението на диви животни за обществени шоу стратегии /ЗЗЖ член 27/. В този закон е конкретизирано, че изключението от възбраната важи само за делфини, “най-малко трето потомство, отгледано на затворено ”.
Делфините, затворени сега във Варна не са минимум трето потомство. Доли и Кимбо, най-възрастните, са уловени в в Карибско море и докарани в България преди към 35 години.
Останалите 3 делфина - Йоана, Бимбо и Флипър са деца на Доли и Кимбо, т.е. първо поколение отглеждано в плен.

Още нарушавания на закона, с други морски бозайници
През октомври документирахме по какъв начин морски лъв е употребен с комерсиална цел, макар че това е забранено от закона. Всъщност делфинариумът държи нелегално два морски лъва към този момент над две години, даже ги развъжда - към този момент със същия триумф като при делфините: през 2017, тяхното бебе Бочко умря на месец и нещо, откакто се удави в необезопасена шахта, по пропуск на личния състав.
Междувременно, по-рано тази година имаше затулен опит за пробутване на корекция в ЗЗЖ, която да отстрани и морските лъвове от предпазения лист на диви животни, с цел да могат да употребяват и тях за представления. Според Явор Гечев от “Четири Лапи ” представен в “Дневник ”, това е вторият такъв опит, първият е бил предходната година, само че тогава поправката не е била призната. И двата пъти, тя е импортирана от 3те депутата от ГЕРБ Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов.

Международен отзив: “Най-малкият делфинариум в света е в България! ”
Също през октомври, варненският делфинариум беше посетен от изпълнителния шеф на немската организация за отбрана на китове ProWal, Андреас Морлок. Той е специалист в отбраната на китообразните бозайници и се занимава с делфинариуми от целия свят. Неговият опит в тази индустрия е над 20-годишен. Той беше покъртен от това, което видя във Варна: 

Андреас Морлок: „ Вече изследвах този затвор за делфини през октомври. По света има 334 съоръжения, в които повече от 3000 делфина се държат в плен и се експлоатират за чисто търговски цели. През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и посредством моя опит мога да настоявам, че делфинариум Феста е най-малкият затвор за делфини в света. Делфините там са в извънредно положение. Някои от тях имат ухапвания, което се предизвиква от спорове посред им. Нищо чудно, в това тясно пространство те не могат да се заобикалят. Толкова безскрупулно е, че делфинът Йоана, която загуби детето си през август, се принуждава да взе участие във всички шоу стратегии и дресьорът не й дава време да отмине тъгата й. Делфините в плен са
обезверени: със личните си очи съм виждал и документирал по какъв начин делфин прави опит за
самоубийство в делфинариум в Китай. Умишлено удари главата си в твърдия бетонен под!
Делфините-затворници са просто източник на облага за притежателите.
През живота си един делфин в плен носи облага от 8 до 20 милиона лв..
Всеки фен на животни може да помогне този срам да бъде отстранен от Варна. Просто не купувайте повече билети! Стартирахме онлайн акция, призоваваща българското правителство да забрани вноса, развъждането в плен и използването на делфини за развлечение в България.
В Западна Европа от 90 делфинариума към този момент са затворени към 60. Сега България има
опция стане интернационално известна, що се отнася до хуманното отношение към животните! ”

Проект за противозаконен градеж в Приморски парк
Силно отвращение измежду жителите на Варна провокира и плануваното разширение на обекта на делфинариума. То се планува в границите на общинския Приморски парк във Варна, където има забрана за градеж. С нас се свързаха жители, които се тормозят и сигнализират, че от години, управителите на делфинариума приказват за желанията си да разширят обекта, който включва строеж на аквапарк и заведение върху близо 3 дка от територията на Морската градина. Планът е съгласуван от Експертния съвет по устройство на територията на община Варна на 25.09.2018г.
“Естествено, той има поради термалните източници там, които желае да употребява с комерсиална цел.
Ние сме на мнение, че водата принадлежи на необятната общност, а не на алчни частни лица.
Всяко разширение в морската градина би било нелегално. Надяваме се администрацията на града да се придържа към законите и да предотврати това планувано разширение! ”

Протест: #НЕнаДЕЛФИНАРИУМА: Вашето развлечение ги убива!

Обществената проява за възбрана на вноса, развъждането и развъждането на делфини в плен за развлечение е записана в община Варна и ще се организира тази неделя, 1 декември, от 12:00 до 15:30 часа пред делфинариум Феста във Варна.
Апелираме всички, които са съпричастни към ориста на животните-затворници да дойдат в неделя и да застанат с нас пред делфинариума, с цел да покажем, че няма да останем безучастни защото жестокостта НЕ е развлечение! Само по този начин можем да бъдем чути и единствено по този начин ще реализираме смяна: заедно за животните!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР